Bioconstructiile inteligente reprezinta in ansamblu una dintre solutiile pentru o lume aflata in schimbare fundamentala sociala, climaterica, tehnologica. Casa naturala, inteligenta, adaptata noilor conditii climaterice, pare sa fie o utopie dar este perfect realizabila.
Pentru a putea pune in opera un astfel de proiect trebuie ca mai intai sa privim casa pe care ne-o dorim din cateva puncte de vedere mai putin cunoscute:
Ea este mult mai mult decat suma materialelor de constructie continute, a echipamentelor si sistemelor integrate, a obiectelor cu care o mobilam si o decoram. Primul lucru pe care trebuie sa-l constientizam este faptul ca o locuinta este o structura vie. Este invelisul nostru mineral.
Avem o structura noesica - sufletul, o structura biosica - mentalul si una fizica - trupul. Acestea sunt structurile noastre individuale, mobile, care la randul lor sunt protejate de o structura minerala - casa sau mai corect biocasa. Poate fi individuala sau poate adaposti si proteja mai multi oameni, o familie. La fel ca trupul nostru ea poate fi perfect sanatoasa sau poate suferi de diverse afectiuni.
Aflata in suferinta va genera energii modificate informational care ne afecteaza.
Am observat cu totii cum ne simtim atunci cand suntem in preajma unui om bolnav: buna dispozitie ne dispare, ne amintim de propriile suferinte, devenim pesimisti si nu stim cum sa facem sa scurtam vizita fara a parea nepoliticosi. La fel se intampla atunci cand casa in care locuim se afla in suferinta: incet, pe negandite, starea noastra de spirit se schimba si o stare de spirit modificata va determina schimbari structurale la nivelul corpurilor mental si fizic. In aceeasi masura, o casa nelocuita sau locuita de persoane cu afectiuni severe de orice natura, se degradeaza rapid.
Noi va propunem o abordare cu totul diferita a ceea ce inseamna proiectarea si construirea unei case: materiale naturale, echipamente si instalatii ecologice cu costuri reduse in exploatare, mobilare si decorare intr-o conceptie de spatiu integrat armonios in mediul inconjurator astfel ca locuinta pe care o construiti sau doar o remodelati sa devina un camin, locul in care sa aveti confortul fizic si spiritual pe care il doriti. Caminul trebuie sa fie in armonie deplina cu locul in care a fost amplasat, cu mediul inconjurator, cu modul de viata al celor care il locuiesc.
Este un microsistem ce interactioneaza permanent si profund nu numai cu Pamantul ci cu intregul Univers.
Nimic nu poate exista inafara Universului, nimic nu poate fi benefic inafara armoniei depline. Poate ca pe multi inca ii sperie cuvantul ecologie dar este bine de precizat ca isi are originea in cuvantul grecesc oikos care inseamna chiar casa.
Bio-Arhitectura integrata, naturala si vindecatoare pe care o promovam include studiul materialelor naturale de constructie, studiu de amplasament si orientare, studii privind efectul de forma, cunoasterea artei stravechi Feng Shui, de armonizare a energiilor Yin si Yang.
Spatiile destinate activitatilor casnice, relaxarii, studiului, odihnei, meditatiei, pot si trebuie sa fie dimensionate si pozitionate in viitorul camin conform acestor principii.
Pentru spatiile existente elaboram proiecte de remodelare astfel ca locuinta respectiva sa devina un camin cald, sanatos si primitor, sa devina cu adevarat locul spiritual in care sa puteti primi in deplina armonie, puterea luminii interioare.
Realizarea unei bioconstructii este o arta a obtinerii armoniei si echilibrului perfect intre mediul natural, casa propriu-zisa si cei carora le este destinata.
Indiferent unde este amplasata, casa este un microsistem care interactioneaza in permanenta cu un sistem mai larg, Gaya. Ea trebuie sa fie organic integrata in mediu. Avem in vedere ca a cunoaste este primul pas spre a intelege. Trebuie stiut ca Gaya (Planeta Pamant) este o fiinta spirituala care trebuie respectata si venerata. Este locuinta noastra cosmica, spatiul minunat care ne permite SA FIM si sa evoluam, spatiul in care elementul de baza ar trebui sa fie bucuria vietii. Atunci cand Gaya se simte murdarita fizic si spiritual face ceea ce facem si noi zilnic: se scutura si se spala. Noi resimtim cutremurele si inundatiile ca pe niste calamitati dar pentru Gaya sunt masuri de minima igiena ca raspuns la actiunile noastre nesabuite fizice si mentale de poluare si la atitudinea generala de indiferenta fata de mediu provenita din ignoranta, la limbajul violent promovat in toata societatea, la relatia interumana de tipul sclavagismului primitiv dar si subliminal promovat de catre societatea de consum. Si mai face ceva, se autodesertifica, la fel cum noi ne tundem si ne barbierim pentru a diminua suprafetele de pe corp unde s-ar putea depune murdarie. Daca privim schimbarile dramatice de clima realizam cu usurinta ca planeta-mama nu se simte deloc bine. Semnalele de alarma ale oamenilor de stiinta n-au reusit pana acum sa determine decizii la nivel global privind stoparea poluarii si degradarii mediului planetar tocmai pentru ca aceste decizii trebuiesc luate mai intai la nivelul fiecarui individ. Optiunea globala pentru imbunatatirea si pastrarea sanatatii planetei nu poate fi decat o rezultanta. Daca fiecare dintre noi va constientiza necesitatea stringenta a schimbarii modului de viata actual, vom putea imbunatatii starea de sanatate a mediului si implicit a fiecaruia dintre noi. Pentru asta nu este nevoie de nici un acord international. Este o optiune la nivel de individ. Cateodata primavara poate incepe si cu cateva flori, asta ca sa parafrazam un proverb nu prea vechi si nu prea autentic dar suficient de puternic, menit sa ne impiedice sa fim diferiti si sa ne manifestam asa cum simtim. Putem incepe chiar cu propriul microsistem al locuintei noastre.
Casa naturala are propria ei viata si evolueaza impreuna cu cei care o locuiesc si carora le asigura protectie. Nu trebuie uitat nici o clipa ca, a trai in armonie cu mediul, cu celelalte sisteme vii, cu propriul camin, este o alegere individuala de la care nu putem fi deturnati de nimic si nimeni din exteriorul fiintei noastre. Prejudecatile, preconceptiile, falsele invataturi de tipul asa se face care te impiedica sa experimentezi, nu au nici o valoare intrinseca, nu au decat o falsa incarcatura energetica.
Casa, atunci cand este proiectata, amplasata si decorata in armonie cu natura este un mediu vindecator. Este primul si cel mai apropiat terapeut. Casa in care te simti acasa iti imbunatateste starea de spirit. Este intotdeauna primitoare si iti preia toate problemele dizolvandu-le si anihilandu-le in propriile-i forme armoniase absorbante si benefic radiante. Este cea care restabileste in interior si in imediata vecinatate echilibrul universal al energiilor. Ki-ul unei case naturale este deosebit de puternic dar depinde de atitudinea si modul nostru de viata daca beneficiem de aceasta energie sau nu. Locuinta este un spatiu sacru, un univers in miniatura. Ea pastreaza toate atributele Universului asa cum un fragment al unei holograme este depozitara tuturor informatiilor intregului din care s-a desprins. Este bine de retinut si aplicat acest adevar atunci cand ne creem si decoram propria casa. Ca exemplu, acoperisul simbolizeaza cerul, semineul sau vatra simbolizeaza focul sacru, energia primordiala. Ferestrele sunt ochi deschisi catre Univers, catre cunoastere si intelegere. O piatra de moara transformata in masuta pentru camera de zi este o sursa de energii legate de fertilitate pentru ca este asociata cu bogatia si fertilitatea pamantului. Ciclurile naturii pot fi sugerate prin forme circulare sau printr-o roata de car suspendata daca este vorba despre o locuinta de vacanta amenajata rustic. O forma rotunda pe tavan aminteste de dansul purificator al zeilor (hora - de la Zeul Cerului = Horus). Tablourile din seminte cu care putem decora incaperile sunt opere de arta vii. Ele sunt chakre - ferestre informationale si energetice prin care atragem energiile benefice ale vietii si realizam legaturi tamaduitoare cu toate plantele de pe pamant.
In fiecare locuinta ar trebui sa existe sau sa fie creata o camera pentru meditatie sau macar o nisa, un mic altar, in permanenta luminat si de unde sa nu lipseasca florile sau cel putin o floare. Nu trebuie uitat ca locuinta indeplineste si rolul de templu pentru familia care o locuieste iar camera de meditatie sau nisa sacra are rol de altar. Familia reproduce la scara pamanteasca familia divina:
Barbatul in-surat (in-surya = in Soare adica in Dumnezeu - Entitatea Suprema a sistemului nostru solar - puternic, pur si stralucitor asemenea Soarelui) are rolul Tatalui Ceresc de creatie, protectie si iubire, Femeia mari-tata (Maria cea de Tatal ocrotita - asemenea Mariei simbol al puritatii, fertilitatii si iubirii) si Pruncul (Pronia = Dumnezeirea - care semnifica potentialitatea ascunsa in fiecare copil de a atinge iluminarea si de a deveni in aceasta viata Maestru asemenea lui Buddha, Hermes Mercurius Trismegistus, Mahavira, Zamolxe, Ioan Botezatorul, Mahomed, Maria Magdalena, Iisus, Fatima, Osho, Ivanhov, Jasmuheen, Gurdjieff, O Sensei Morihei Ueshiba).
Casatoria = Ki-Sator sau mai exact Ki-Za-Turiya (Za-Turiya = Sator = Fiinta Aurie Omniprezenta si Omnipotenta = Dumnezeu), inseamna constientizarea, realizarea si vietuirea in Energia Inelului de Aur al Divinitatii, in Lumina. Ki-Za inseamna si Casa, spatiul energetic luminos in care evolueaza spiritual familia.
Este calea iluminarii in doi prin contopire in Armonia Divina. Ki este Energia Universala care la om este in stare latenta, pozitionata fizic la baza ultimei vertebre. De acolo se ridica Kundalini urmand calea Sushumna (Axis Mundi, coloana vertebrala, in plan fizic) impreuna cu cele doua curente Ida si Pingala (Yin si Yang) care se impletesc asemenea celor doi serpi ai Caduceului pe care sunt reprezentate. Za este inelul de aur, Aura, semn al realizarii dumnezeirii, al iluminarii, al unirii cu Divinitatea Solara, reprezentata si ea pe caduceu ca inel al crucii cu ansa, Ank. De aici si obiceiul de a se purta verigheta din aur, pentru a aminti in permanenta celor casatoriti care este primul din cele doua scopuri pentru care se afla impreuna. Turiya inseamna a patra si este Structura Divina, scanteia dumnezeiasca aflata in fiecare fiinta. I se spune simplu a patra pentru ca este a patra structura a omului dupa trup, minte si suflet, centrul absolut al fiintei si pentru a nu putea fi numita in vreun fel existand astfel pericolul denaturarii adevarului. Sator inseamna Dumnezeu iar Satori este starea de iluminare, de unire cu Divinitatea. Cel de al doilea scop al casatoriei este ca cei doi sa ajute pruncul sa realizeze potentialul cu care a venit, Pronia, si sa-si cunoasca Turiya - Structura Divina, adica sa atinga starea de Satori = Iluminarea. Responsabilitatea parintilor este evident uriasa vizavi de mediul si vibratiile in care isi cresc copiii.
In spatiul ei sacru familia poate beneficia de intreaga putere de creatie a Intregului din care face parte, conlucrand benefic in acest fel la Creatia Universala. Aceasta dimensiune cvasinecunoscuta a familiei terestre face ca evolutia noastra sa fie lenta si cu multa suferinta.
Cunoscand ca proiectarea si construirea unei locuinte este atat un act de creatie cat si unul de terapie, este evidenta atentia cu care trebuie incredintata aceasta lucrare spirituala in primul rand si cui anume. Noi credem ca este necesara o implicare permanenta a celor care vor locui in acel microunivers atat in spatiul creatiei arhitecturale, a geometriei sacre a casei cat si in alegerea materialelor potrivite si a executiei propriu-zise.
Orice drum, oricat de lung, incepe cu primul pas, spune un proverb chinezesc. In cazul construirii unui camin, primul pas il constituie optiunea de a construi. Odata membrii familiei pusi de acord asupra acestui pas urmeaza cumpararea unui teren. Prioritatile obisnuite in alegerea unui loc de casa sunt: nivelul investitiei strans legat de pozitia sociala - mai exact financiar-sociala - distanta pana la locul de munca, existenta gradinitelor, scolilor si a unui magazin mai mare in apropiere, facilitati culturale. Exista insa o serie de caracteristici zonale care nu sunt luate aproape niciodata in calcul: fluxul, debitul si directia de curgere a apelor subterane; vecinatatile de relief si influenta lor energetica; structura geologica din punct de vedere al influentei pe care o exercita anumite structuri asupra sanatatii; sursele locale de poluare chimica; nivelul poluarii sonore; surse de radiatii nucleare; aeroporturi sau rute aeriene care traverseaza terenul; sosele cu trafic intens si parcari ale acestora; cai ferate; linii de inalta tensiune; directia vanturilor dominante din perspectiva unor surse industriale de poluare; prezenta unor abatoare sau carmangerii in apropiere; gropi de gunoi; elemente de arheologie ale terenului, vechi asezari, cimitire, locul unor batalii - au o energetica aparte care este bine sa fie evitata; prezenta si nivelul radonului in sol. Este foarte important ca locul sa se potriveasca cu profilul psihologic si cu sistemul de valori precum si cu nivelul evolutiei spirituale al viitorilor locatari.
Inainte de cumpararea terenului este necesar un studiu geotehnic pentru a verifica natura solului, structura acestuia si situatia alunecarilor de teren. Este bine de stiut si daca se afla vreun baraj sau dig in amonte de locul pe care intentionam sa-l cumparam si daca zona este inundabila. Studiul geotehnic ne ajuta sa evitam surpriza neplacuta de a afla dupa cumpararea terenului ca trebuiesc executate lucrari de consolidare a solului inainte de construi sau ca apa freatica este doar la cativa metri de suprafata. Acest studiu preliminar ne este ulterior necesar pentru dimensionarea fundatiilor viitoarei constructii si face parte din documentatia care se intocmeste pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Trebuie de asemenea verificat daca in zona se respecta dreptul de interzicere a umbririi casei in viitor de constructia altor cladiri sau de extinderi ale cladirilor existente. De asemenea, trebuie verificat in planurile de dezvoltare urbana sau rurala daca putem pozitiona avantajos locuinta din punct de vedere a expunerii catre soare.
Este bine ca inainte de a stabili viitorul amplasament sa verificam locul dorit si din punct de vedere geopatogen. In cazul prezentei unor puternice campuri electromagnetice apare ceea ce se numeste stress geopatic - stare de puternic disconfort la nivel energetic. Ca atare este indicat sa evitam o astfel de zona si sa determinam ariile energetice benefice pe zona construibila a terenului. Pe langa toate acestea, o pozitionare incorecta a casei face ca ea sa nu beneficieze de conditiile naturale de insorire si umbrire, de adapostire de vanturile reci, de imediata vecinatate a unor elemente de relief benefice.
Momentul inceperii construirii efective trebuie ales cu mare grija pentru a putea beneficia de influentele benefice ale astrelor, ale ciclurilor lunare si a fi in acord cu profilul astral al viitorilor locatari.
Casa proiectata ca un mediu complex, tamaduitor are in vedere si un vechi proverb care spune ca prevederea este cel putin la fel de importanta ca vindecarea. O casa naturala, curata din punct de vedere al energiilor negative, al efectelor de forma daunatoare prin agresivitate si prin absenta armoniei, a elementelor toxice emanate in microclimat, va ajuta mintea si corpul nostru sa se detoxifice si va induce firesc starea de bine, de confort mental si fizic.
Culoarea, sunetul, lumina, aromele, apa, sunt elemente de terapie atunci cand sunt armonios impletite in proiectul casei. Ele sunt in esenta forme de energie care ne sunt benefice in evolutia spirituala, ne vindeca si ne ajuta sa deschidem ferestre catre intelepciune. Este cea mai importanta parte a hranei zilnice pe care de cele mai multe ori o trecem cu vederea.
Locuinta nu trebuie sa fie un depozit de obiecte. Un inteligent proverb al aborigenilor spune asa: cu cat stii mai mult cu atat ai nevoie de mai putin. O casa trebuie sa miroasa placut ca suma a mirosurilor obiectelor aflate in interior si a celor provenite de la propria structura. Ideal ar fi sa folosim numai materiale naturale dar acest obiectiv este destul de greu de atins. Totusi ar fi bine daca am inlocui spre exemplu, scaunele si mesele din plastic vizibile mai pe peste tot cu mobilier din ratan, rachita sau bambus. Ar fi bine si sanatos sa scoatem vasele din aluminiu si plastic din bucatarie si sa le folosim pe cele din sticla, cele smaltuite si ceramica nepictata industrial sau vasele din lut ars. Hrana se pastreaza mult mai sanatos in ele. Si tesaturile ar fi foarte bine sa fie facute numai din bumbac, in, canepa, lana. Desi aproape nimeni nu mai da atentie producatorului de obiecte dacat din unghiul marcii este esential sa se cunoasca CINE a produs obiectele pe care le tinem in casa. Cele mai multe sunt produse de masini si roboti industriali si sunt cu desavarsire impersonale. Ele induc uniformizarea psihicului si a obiceiurilor umane. Obiectele produse in micile ateliere au o cu totul alta incarcatura energetica. Fiecare obiect este creat separat si fiecaruia i se acorda atentia cuvenita. Ele poarta amprenta creatorului. Artistul vrea sa transmita ceva si daca noi consonam cu acel mesaj atunci influenta obiectului este benefica. Ne induce o stare de bucurie de cate ori il privim. Obiectele produse de creatori preocupati de evolutia lor spirituala au o valoare cu totul aparte. Este arhicunoscut exemplul maestrului care construia sabii pentru samurai intonand pe tot timpul procesului de fabricare imnuri de bucurie. Unele nu au fost scoase niciodata din teaca ceea ce spune foarte mult. Una dintre acestea poate fi vazuta si azi intr-un muzeu din Japonia
Viata moderna induce o stare de neincredere in potentialul creator existent in fiecare. Fiind asemenea Creatorului menirea noastra principala este de a continua Creatia, de A CREA. Este ideal ca noi insine, eliberati de canoanele (canon in a crea !?) impuse de arta si designul modern sa ne creem propriile obiecte si sa incredintam fabricarea lor, cel putin a celor care implica utilaje complexe, unor mesteri priceputi. Am putea beneficia in propria casa de surse de energie deosebit de benefice. Este o mare bucurie sa mananci dintr-un vas pe care l-ai pictat tu. Nu va arata ca cel din magazinele de lux dar va fi viu si asta este infinit mai benefic. Lucrul cu propriile maini nu trebuie sa lipseasca din viata noastra chiar daca la birou creem softuri, spre exemplu.
Traim in medii artificiale, case, birouri, calatorim in masini, avioane, trenuri, toate fiind medii controlate de echipamente moderne, toate amenajate si decorate cu obiecte fabricate in principal din materiale sintetice. Sanatatea noastra depinde in mare masura de interferenta pe care o avem cu diverse tipuri de emisii de substante, de radiatie si campuri telurice, de campuri electromagnetice produse de civilizatia actuala. Arhitectura casei trebuie sa fie in armonie cu locul ales, sa aiba efect benefic de forma si sa fie compatibila energetic cu cei care o vor locui. Pentru a elabora proiectul unei case cu adevarat naturala, spirituala si tamaduitoare trebuie sa stim cate ceva despre materialele de constructie actuale cat si despre cele naturale.
Mirosul de casa noua este generat de emisiile nocive ale substantelor continute in OSB, PAL, PAF, PVC, vopseluri, tevile din PP ale instalatiilor, podele stratificate si laminate, lambriuri, covoare sintetice, bariere de vapori, termoizolatii, adezivi, policarbonat, polivinil. Toate acestea contin fenoli, formaldehida ureica, poliesteri si multi alti compusi chimici toxici. Este bine pe cat posibil sa evitam folosirea lor daca dorim sa construim o casa vie, naturala.
Casa puternic tehnologizata, asa-zis inteligenta care este astazi promovata contine o multitudine de echipamenete si sisteme si mii de metri de trasee electrice. Astfel se gestioneaza cantitatea de lumina din interior, nivelul si traseul sunetelui, temperatura, umiditatea, se limiteaza accesul si se supravegheaza perimetrul, se asigura comunicatii performante in timp real. Toate aceste usurinte oferite de tehnologia avansata au un dezavantaj major: casele devin adevarate surse de radiatii electomagnetice si au un schimb energetic extrem de scazut cu mediul ambiant ba mai mult, il agreseaza. O casa cu adevarat inteligenta se proiecteaza folosindu-se mecanismele naturale de improspatare a microclimatului, de insorire, de producere si conservare a energiei termice si de protectie (radionica). Simturile noastre si starea sufleteasca, prin perceperea subtila a nivelului de confort fizic si psihic, ajutate de cel mai performant computer care este creierul, dau cel mai bun diagnostic pentru nivelul de sanatate a locuintei.
La crearea si modelarea spatiului protector al familiei este bine sa se aiba in vedere unele aspecte ca de exemplu: asigurarea unei ventilatii naturale, protejarea si armonizarea fonica, dimensionarea si pozitionarea suprafetelor vitrate astfel ca sa fie asigurata o cat mai buna iluminare naturala si sa se foloseasca cat mai putin reteaua electrica pentru iluminat, reducerea nivelului radiatiei electromagnetice in interior prin evitarea abuzului de instalatii si sisteme electrice, inmagazinarea caldurii solare in elementele constructive puternic absorbante in timpul zilei si cedarea ei in mod natural pe timpul noptii in ambient. Panourile solare care incalzesc apa pot fi folosite si in zonele mai reci ca preincalzitoare si conectate la un boiler, scazand astfel semnificativ consumul de curent electric de la retea. Nu in ultimul rand, colectarea si folosirea apei de ploaie pentru udarea gradinii si folosirea pentru fertilizare a ingrasamintelor naturale prin reciclarea resturilor menajere si a gunoiului de grajd - chiar daca suprafata gradinii nu este mare - va avea ca rezultat obtinerea unor legume si fructe naturale chiar daca nu asa aspectuase ca cele din supermarket dar sigur mult mai sarace in compusi chimici daunatori.
Caminul trebuie sa se afle sub semnul sacrului. Conectarea casei vii prin bio-arhitectura integrata si prin atitudinea spirituala a familiei la ciclurile de viata ale naturii, la anotimpuri si la zile, folosirea simbolurilor energetice sacre in modelarea ambientului, genereaza si intretin o forta alchimica subtila de sanatate si bucurie.
Bio-Caminul este dupa parerea noastra o solutie pentru o lume aflata in schimbare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu