duminică, 12 februarie 2012

O CASA SANATOASA

   O casa sanatoasa? Este casa proiectata si construita conform respectului fata de natura. Si fata de om. Astazi, tot mai multi sunt cei ce doresc sa-si cumpere sau sa-si construasca o casa a carui spatiu de locuit sa fier inserat intr-o zona sanatoasa, fara urme de degradare.

case lemnEste casa gandita pentru bunastarea psihofizica a celor ce vor locui in ea, realizata in asa fel incat sa nu strice echilibrul cu mediul inconjurator. De fapt, acesta este obiectivul bioarhitecturii.
O disciplina care s-a dezvoltat in Nordul Europei, unde se desfasoara de multi ani fazele sale experimentale. in Germania, spre exemplu, constructiile ecologice reprezinta azi 20-30% din piata imobiliara. in aceasta tara, la fel ca si in Austria, exista intregi cartiere realizate conform criteriilor bioarhitecturii. Dar cum se contruieste o cladire conform criteriilor arhitecturii bioecologice?

Caracteristici:

Inainte de toate trebuie efectuat un studiul al zonei in care se va inalta casa pentru a individualiza eventuale surse de pericol. Iata cateva astfel de exemple.

• Existenta liniei de inalta tensiune sau a unui post emitator de radio care creeaza campuri electromagnetice.
• Cursurile de apa subterane altereaza campul magnetic natural al pamantului, al carui echilibru este important pentru bunastarea celor ce traiesc in zona.
• Prezenta de radon (ce ia nastere din dezintegrarea radiului), un gaz natural care emite radiatii pericuoase.
• Reperarea si analiza acestor elemente permit stabilirea felului in care va fi plasata casa si cum poate fi aparata de acesti dusmani externi. Macar organizand incaperile in asa fel incat spatiile destinate relaxarii si in care se sta mai mult, cum sunt dormitoarele si camera de zi, sa evite punctele critice.
• Constructia trebuie realizata utilizand pe cat posibil materiale biologic compatibile, adica lipsite de periculozitate pentru om, resapectand in acelasi timp ambientul. Prin ce mijloace? Utilizand forme si infrastructuri care sa nu altereze mediul in care va fi plasata casa.
Materialele.
• Nu este admis betonul armat, deoarece altereaza campul magnetic natural. in schimb se va apela la orice fel de material inert si care nu elibereaza substante toxice.
• Unde este posibil, fundatia ar trebui sa fie din piatra calcaroasa si var. Materiale care prin structura lor nu pot contine radon. in interiorul fundatiei se va realiza un „viespar”, adica un strat de prundis sau caramida forata care sa permita o circulatie a aerului spre exterior, in asa fel incat sa se mentina casa uscata.
• Peretii portanti trebuie sa fie lati de cel putin 40 centimetri si construiti din caramizi, astfel incat sa mentina in interiorul cladirii o clima constanta pe cat este posibil.
• Acoperisul trebuie sa aiba o camera de aer, adica o dubla podea din lemn asezata sub tigle pentru a permite casei sa respire.
• Pentru structura izolatiei termice, care sa permita economisirea energiei in timpul iernii, se utilizeaza un strat de pluta sau talas din hartie reciclata.
• Usile si ferestrele trebuie sa fie din lemn tratat cu produse naturale. Acelasi lucru si pentru pardoseli si pereti.
Instalatiile.
• Pentru conductele de apa trebuie evitat fierul. Ideal ar fi otelul, dar are costuri prea ridicate. Solutia potrivita o pot oferi tuburile din polipropilen.
• Structura instalatiilor trebuie sa aiba o ramificatie sub forma de stea, care sa nu inconjoare ca un inel imprejurimile casei, deoarece trecerea apei prin conducte induce alterarea campului magnetic terestru.
• Tot sub forma de stea trebuie sa fie realizata si instalatia electrica. Astfel se evita ca ambientul sa fie inconjurat de curenti vaganti care circula prin fire si atunci cand luminile au fost stinse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu