duminică, 12 februarie 2012

CASELE IEFTINE SI SECRETUL LOR

     Exista o serie de lucruri ce trebuie urmarite atunci cand construiti o casa pentru a fi de calitate.  In continuare va vom prezenta o serie de mituri care circula in randul constructorilor si proiectantilor:

Materialele ieftine

Atunci cand construiti o casa puteti opta intre mai multe tipuri de materiale: caramida, lemn, BCA. Nu trebuie sa va lasati inselati de faptul ca BCA-ul este mai ieftin decat caramida. O casa din caramida se construieste de regula in regim de zidarie portanta cu samburi de beton armat de 25*25 si centura din beton tot de 25 cm. BCA-ul nu suporta construirea in regim portant si astfel este nevoie de o structura pe cadre , sau stalpi si grinzi(stalpi de 35*35 sau chiar de 40*40) si grinzi de 35-40 cm. Blocurile de BCA vor avea doar rolul de umplere a golurilor. Este evident ca la constructiile din BCA nivelul de armare creste de la 80-90 kg otel pe metru cub la 110-130 kg pe metru cub. Facand un mic calcul se poate observa ca preturile de constructie cu ambele tipuri de materiale este aproximativ la fel, nefiind nici un avantaj in construirea din BCA.

Mitul caselor ietine din BCA este astfel spulberat.

Casele din lemn

In ultimul timp se construiesc  tot mai multe case din lemn, model de constructii preluate de la americani. Furnizorii si constructorii promoveaza acest tip si sustin ca este semnificativ mai ieftin decat constructiile traditionale din zidarie. Situatia  este insa discutabila.

Constructiile din lemn nu sunt specifice tarii noastre, sau cel putin nu cele moderne, locuintele traditionale romanesti fiind construite in intregime din barne de lemn suprapuse si imbinate prin chertare la capete. Constructiile moderne din lemn  promovate sunt realizate din panouri din lemn modulare de 60 cm ce sunt rigidizate cu placi de OSB. La acestea se adauga sistemele de termoizolatie de fatade, foliile anticondens, hidroizolatiile, vopselele ingifuce tratamentele antifungice contra daunatorilor. Noile constructii din lemn apeleaza la tehnologii noi pentru tara noastra si sunt astfel extrem de greu de construit in regie proprie pentru ca nu este foarte bine cunoscuta procedura. Casele din lemn asfel construite ce au finisaje asemanatoare celor de zidarie au preturi ce ajung  pentru constructiile la cheie in jur de 270-280 Euro metrul patrat, pe cand cele similare din caramida costa cam 300 Euro metrul patrat .

In Romania, populatia nu are prea mare incredere in casele din  lemn deoarece nu par la fel de rezistente precum cele de zidarie, insa aceasta este doar o aparenta psihologica. Din acest motiv nu exista foarte multe cereri pentru casele din lemn. Atunci cand construim  o casa trebuie avut in vedere faptul ca ea este o investitie pe termen lung ce insa poate fi si valorificata prin vanzare, si de aceea sistemul constructiv trebuie ales cu grija , mai ales ca nu sunt diferente foarte mari intre casele de lemn si cele de caramida.

Finisajele ieftine
Spre deosebire de alte mituri, acesta este adevarat. Exista totusi anumite finisaje ieftine ce pot dauna foarte mult aspectului. In general insa, finisajele absolut obisnuite  pot da un mare grad de confort si un aspect frumos constructiei daca sunt folosite ingenios si montate cu rigurozitate si migala. Ele devin un element de calitate al constructiei. Se pot remarca insa si constructii cu finisaje extrem de scumpe care nu au neaparat un aspect spectaculos. Pereti acoperiti cu finisaje din tencuieli decorative  mult mai scumpe decat lambriurile luxoase sunt asociate cu parchete din lemn stratificat (imitatie a celor din lemn natural), cu balustrade din otel inoxidabil  si gresii foarte scumpe dar proaste din punct de vedere al calitatii (de Spania si Italia) si rezulta o combinatie nu foarte buna.

Metrii patrati

Este destul de greu de apreciat pretul unei constructii. Constructorii,  pentru a da cat mai repede o oferta clientilor, bazanu-se pe experianta anterioara , au introdus pretul la metru patrat. Evident ei nu construiesc metri patrati ci cladiri complete. Datorita calcularii pretului la metru patrat a aparut ideea eronata ca 150 merti patrati de constructie sunt cu 50% mai scumpi decat 100 mp patrati. Adesea clientii nu tin cont si de costul structurii de rezistenta atunci cand calculeaza un pret estimativ si de aceea pot considera ca faptul ca adauga cateva zeci de metri patrati in plus la locuinta ii va costa cu 1000-1500 de euro mai mult. In realitate diferenta este de cateva sute sau mii de Euro doar.

Acesta este un alt mit care nu se justifica.

Construirea in regie proprie

Daca optati sa construiti in regie proprie trebuie sa fiti constienti ca nu tot ce auziti despre aceasta este adevarat. Majoritatea celor care au realizat o constructie cu foarte putini bani nu au respectat multe elemente din proiect sau au construit “dupa ureche”, si cladirile lor sunt nesigure, improvizate si de multe ori cu mari erori de constructie si finisaje, iar uneori lipsesc elemente imporatante precum termoizolatia, hidroizolatia ceea ce duce la costuri mai mari de exploatare si intretinere si la deteriorarea rapida in timp datorita igrasiei, finisajelor realizate necorespunzator si cu economie de materiale.

Cea mai grava problema este insa structura de rezistenta defectuoasa, realizata fara indrumarea unui inginer structurist. Pot aparea probleme mari datorita tasarii terenului si a subaprecierii dimensiunilor unor elemnete structurale (grinzi, stalpi) si este farte probabil sa nu reziste cladirea la primul cutremur de intesitate usor mai mare.

Persoanele ce au construit in regie proprie dupa un proiect  bine realizat nu au facut economii substantiale pentru ca forta de munca de calitate nu este ieftina si pentru ca nu au gasit materiale ieftine. De obicei firmele de constructii procura materiale mai ieftin decat cele de pe piata, direct de la producatori, si uneori au ca activitate secundara comercializarea acestora.

Niciodata, cei care construiesc singuri nu iau in calcul propria munca depusa sau munca rudelor si a prietenilor.

Exista numeroase situatii in care construirea in regie proprie a dus la costuri mai mari decat daca s-ar fi apelat la o firma de constructii.

Avand in vedere cele de mai sus puteti aprecia ce face o casa scumpa sau ieftina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu